FIGURATIVT MALERI

Figurativt Maleri er et intensivt kursus, der løber over 4 måneder med to ugentlige mødegange. Hensigten med kurset er at lære deltagerne at genkende, analysere, anvende og eksperimentere med en grundlæggende del af det figurative oliemaleris teknikker og virkemidler.

Et maleri virker på to niveauer. Det ene er motivet, som er det betragteren ser. Det andet er, at maleriet er et objekt med en tekstureret overflade, som skabes af de valgte materialer. Malingen og farverne danner et abstrakt mønster. Uanset motiv og kunstnerisk stil så er det altid det underliggende mønster, og hvordan kunstneren har arbejdet med sine materialer, som afgør, om vi finder maleriet spændende at betragte. Billedkunstneren må netop kunne abstrahere fra det motivet forestiller og kunne se motivet som et mønster for at arbejde med den rytme og kontrast i flader og former, som motivet danner.

Kurset starter med grisaille maleri efter gipsskulpturer. I det monokrome grå maleri lærer vi betydningen af arbejdet med valører. Hvordan vi skaber motivets komposition og proportioner gennem lyse og mørke flader. Vi øver også, hvordan vi skaber hårde og bløde overgange mellem fladerne og betydningen deraf. Det siges om farver og valører, at farverne får al æren, men valørerne gør alt arbejdet.

Efter øvelsen i grisaille maleriet, vil vi begynde at arbejde med farver. Vi maler miniature master copies, da det er en af de bedste måder at få indsigt i farverelationer, og forstå hvordan farver påvirker hinanden, at tage ved lære af de store kunstnere gennem tiden. Vi maler med en begrænset palette og lærer om farvefamilier og kontraster. Deltagerne vil også male stilleben. Derved øver vi at udvikle en egen personlig palette, og vi træner, hvordan vi kan skabe virkninger af højlys og forskellig overflade tekstur med vores farver. Vi lærer også, hvordan et billedes grundlæggende farvetema kan skabe en stemning i billedet.

Den sidste del af kurset vil vi arbejde med portrætmaleriet. Vi arbejder med en klassisk metode, hvor man “blokker ind” figurens store flader. Ved at abstrahere fra detaljerne og i stedet se på relationen og rytmen mellem figurens enkle flader af lys- og skyggetoner arbejdes motivet frem. Gradvis arbejdes flere detaljer ind og billedet bevæger sig fra det abstrakte til det realistiske maleri. Vi slutter kurset af med at male efter levende model i atelieret.

Alle er velkomne, både begyndere og øvede. Deltagerne skal selv anskaffe materialer, som medbringes eller købes i atelieret. Du modtager en materialeliste inden kursusstart.

Både begyndere og øvede er velkomne.

Eftermiddagshold

Startdato: 10.9.24., slutdato: 4.12.24. Tidspunkt: Tirsdag & onsdag fra kl. 12.30-16.00. Antal mødegange: 22. Pris: 4800 kr. Underviser: Nille Vermehren.

Aftenhold

Startdato: 10.9.24., slutdato: 4.12.24. Tidspunkt: Tirsdag & onsdag fra kl 17.15-20.15. Antal mødegange: 20. Pris: 4400 kr. Underviser: Nille Vermehren.

Om instruktøren

Nille Vermehren har studeret moderne billedkunst på Chelsea College of Arts i London og har desuden en BA i Filosofi. Hun har mange års erfaring med at arbejde med klassisk tegning og maleri og med undervisning. Du kan se eksempler på underviserens eget arbejde og undervisningspraksis på :

nillevermehren.com